Aristotel Eliksir lepote - zdravstveni center z dostopnimi storitvami

Glivice na nohtih so zelo neprijetna težava

Glivice na nohtih so

Glivice na nohtih so zelo neprijetna težava

Glivice na nohtih so zelo neestetskega videza, saj lahko okužba spremeni videz celotne površine nohta. Mnogi se izogibajo nošenju odprtih čevljev, kar je predvsem v poletnih mesecih lahko zelo neprijetno. Težave sicer niso le estetske narave, saj lahko struktura iz poroženelih celic v naprednih oblikah začne celo odstopati. Prav zato je pomembno, da začnemo ukrepati takoj, ko opazimo kakršnekoli spremembe. 

Preberite si, kako glivice na nohtih sploh prepoznati in kako poteka lasersko odstranjevanje glivic na nohtih.

Najbolj pogosti znaki glivic na nohtih

Najbolj pogosti znaki glivic na nohtih

Čeprav omenjeno okužbo, t.i. onihomikoza, največkrat povezujemo s stopali, pa se lahko pojavi tudi na dlaneh. Najbolj prepoznaven znak okužbe je sprememba barve, saj se najprej konica obarva belo ali rumenkasto, nato pa se sprememba počasi razširi na celotno površino. Zdravljenje glivic na nohtih je težavno, saj le-ta postane popolnoma deformiran, lomljiv, zadebeljen in krhek, v najhujših primerih pa lahko celo odstopi. Ker si tega nihče ne želi, je nujno, da začnemo z zdravljenjem pravočasno.

Kje najpogosteje dobimo glivice na nohtih?

Kje najpogosteje dobimo glivice na nohtih?

Jesen je čas, ko se poslovimo od lahkotne poletne obutve. V hladnejših mesecih je okužb največ, saj se ta neprijetnost zelo hitro razmnožuje v vlažnem okolju. Prav zato se najpogosteje okužimo v savnah, v garderobah, v bazenih in skupnih tuših v fitnesu ali telovadnici. Dermatofiti, ki se hranijo s keratinom, sestavnim delom naših nohtov, se zelo hitro razširijo. Le trenutek z okuženo površino je potreben, da nam ta neprijetnost dela težave še naslednjih nekaj mesecev. Za okužbo so sicer dovzetnejši športniki oz. tisti, ki nosijo tesnejšo obutev, pogosto pa se pojavlja tudi pri sladkornih bolnikih in starejših ljudeh, saj jim poroženela plast na stopalih in dlaneh raste počasneje.

Preventiva je boljša od kurative

Preventiva je boljša od kurative

Tako kot pri drugih boleznih in okužbah, je zelo priporočljivo, da poizkusite narediti vse, da z omenjeno neprijetnostjo sploh ne boste imeli opravka. Za zdrave dlani in stopala boste najbolje poskrbeli z ustrezno higieno. Svetujemo vam, da za vsakodnevno umivanje izberete tekoče milo z nizkim pH (pod 7) ter da stopala nato dobro osušite z mehko brisačo. Tako boste preprečili, da bi se dermatofiti razmnožili v vlažnem okolju. Iz tega razloga je prav tako priporočljivo, da nosite bombažne nogavice, ki vpijajo znoj. Izogibajte se tudi kakršnemkoli poseganju v konice – ne postrizite jih preveč, poleg tega pa se izogibajte tesnim obuvalom. Ker se tovrstna okužba najhitreje širi na bazenih, v skupnih tuših, hotelskih sobah, v kopalnicah, v savnah in na bazenih, bodite tudi tam vedno obuti. V kolikor boste hodili bosi, bo tveganje za okužbo bistveno večje.

Kako poteka zdravljenje glivic na nohtih?

Kako poteka zdravljenje glivic na nohtih?

Obstaja več načinov, kako se znebiti glivic. Najbolj uspešni boste, če boste ukrepali takoj in tako preprečili, da bi se okužba preveč razširila. Če imate kakršnekoli pomisleke, nas pokličite, mi pa vam bomo svetovali ali bi bilo za vas primernejše lasersko odstranjevanje glivic na nohtih ali bi zadoščala že medicinska pedikura.

Lasersko odstranjevanje glivic na nohtih je izjemno učinkovito

Lasersko odstranjevanje glivic na nohtih je izjemno učinkovito

Onihomikoza je zelo trdovratna, zato se je potrebno zdravljenja glivic na nohtih lotiti na učinkovit način. Če zdravljenje s tabletami ali kapsulami ni mogoče, se lahko odločite za lasersko odstranjevanje glivic na nohtih. Ta metoda je varna in  zelo učinkovita, saj se med postopkom noht in posteljica pod njim pregrejeta, kar dermatofitom zelo škoduje. Uporablja se visoko energijske impulze v obliki laserskega žarka. Poseg je potrebno ponoviti vsaj 4x v razmaku enega tedna. S to metodo se bo stanje vsaj začasno izboljšalo.

Naročite se na medicinsko pedikuro

Mnogi se z okužbo spopadajo tako, da poroženelo plast redno mažejo z zato namenjenim lakom. To je precej učinkovit način, sploh če ga združimo z medicinsko pedikuro. Slednjo izvaja medicinska sestra z dodatnimi znanji ali pa za to usposobljen pediker. Zelo pomembno namreč je, da je pedikura izvedena pravilno in zelo natančno, saj lahko v nasprotnem primeru pride do morebitnih poškodb.

Naročite se
Nazaj na vrh